Ομάδα Κυβερνο-φυσικών συστημάτων και Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT)
3258
page-template-default,page,page-id-3258,page-child,parent-pageid-1498,bridge-core-3.1.6,tribe-no-js,page-template-uniwa,uniwa_hide_article_year,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_from_right,qode_popup_menu_text_scaledown,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.152,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,e-lazyload,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-983

Ομάδα Κυβερνο-φυσικών συστημάτων και Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT)

Ομάδα Κυβερνο-φυσικών συστημάτων και Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT)

Συνοπτικά, η μέχρι τώρα δραστηριότητα του αυτής της Ομάδας του Εργαστηρίου περιγράφεται ενδεικτικά και όχι περιοριστικά και στα πλαίσια της έρευνας, της εκπαίδευσης – κατάρτισης και της παροχής υπηρεσιών από την οποία προσδοκώνται οφέλη με στόχο την περεταίρω ανάπτυξη του Εργαστηρίου, δράσεις του εργαστηρίου αποτελούν οι Μελέτες – Επιθεωρήσεις – Πραγματογνωμοσύνες – Πιστοποιήσεις και πιο αναλυτικά, ως εξής:

  • Αυτοψίες, έλεγχοι και πορίσματα σε ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας επιτευχθείσας μέσω ηλεκτρονικών διατάξεων Ασύρματων Δικτύων Αισθητήρων και ηλεκτρονικών ισχύος.
  • Σχεδιασμός ενσωματωμένων συστημάτων τόσο αναφορικά με το υλικό όσο και το λογισμικό καθώς και το firmware για εφαρμογές σε smart grids, χρήση IoT τεχνολογιών για την υλοποίηση του Διαδικτύου της Ενέργειας.
  • Βελτιστοποίηση παραγωγής από Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εφαρμογή Ασύρματων Δικτύων Αισθητήρων (ΙοΤ) για την μέτρηση και βελτιστοποίηση της ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων. Αυτοψίες, έλεγχοι και πορίσματα σε ζητήματα παροχής ηλεκτρικής ισχύος μέσω ΑΠΕ και των συναφών αυτοματισμών.
  • Αυτοψίες, έλεγχοι και πορίσματα σε ζητήματα αδειοδότησης και τήρησης των προτύπων σε γειώσεις και αλεξικέραυνα εγκαταστάσεων ΑΠΕ.
  • Εκπαιδευτική έρευνα στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων και στα Ευφυή Περιβάλλοντα: ανάπτυξη καινοτομικών εργαστηριακών διατάξεων για την εκπαίδευση με χρήση κατάλληλου λογισμικού, υπολογιστών, μικροελεγκτών, αισθητήρων, ενεργοποιητών και διαδικτύου.
  • Εκπαιδευτική έρευνα στην Μαθηματική Μοντελοποίηση Δυναμικών Συστημάτων ανάπτυξη καινοτομικών εργαστηριακών διατάξεων για την εκπαίδευση με χρήση υπολογιστών, κατάλληλου λογισμικού (Matlab, Labview), καρτών διασύνδεσης (National Instruments, Advantech κ.α.), μικροελεγκτών, αισθητήρων κι ενεργοποιητών.
  • Υπολογιστικές μέθοδοι ανάλυσης δεδομένων μετρήσεων σε ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας κι ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων.
  • Σχεδιασμός συστημάτων ευφυών, αειφόρων και πράσινων λιμένων και λήψης μετρήσεων μέσω Ασύρματων Δικτύων Αισθητήρων (ΙοΤ) για την βελτιστοποίηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των εγκαταστάσεών τους.